250g / 1 buku Mentega Buttercup (boleh guna mana-mana brand yang anda
suka)
1 1/2 cawan Gula kastor (sila guna cawan penyukat yang dikhususkan untuk
menyukat pepejal)
3 biji Telur gred A
1 sudu besar Vanila esen (tablespoon - guna penyukat yang dikhususkan)
3 cawan Tepung naik sendiri / tepung kek (diayak)
2 sudu teh Soda bikarbonat (diayak bersama tepung)
1 sudu teh Baking powder (diayak bersama tepung)
secubit Garam (diayak bersama tepung)
1 1/2 cawan Susu penuh krim Dutch Lady (boleh guna brand yang anda suka)
Cara-cara Membuat
- Masukkan mentega dan gula kastor dalam bekas adunan. Dengan menggunakan pengadun elektrik(hand mixer),pukul adunan ini sehingga kembang, iaitu adunan menjadi warna kuning krim.
- Masukkan esen vanilla dan telur ke dalam adunan. Pukul sehingga sebati. (Tak perlu lama)
- Kemudian, tepung naik sendiri yang telah diayak bersama-sama bahan kering lain diadunkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi. (Dalam proses ini, adunan tidak boleh dipukul terlalu lama. Cukup sekadar semua bahan kering bergaul rata dengan adunan)
- Akhir sekali, masukkan susu penuh krim perlahan-lahan (sambil mixer masih berjalan, dengan kadar perlahan) ke dalam adunan. Di peringkat ini, perhatikan bahawa keadaan adunan mencapai keadaan "creamy" dan terus matikan mixer. Sebaiknya, pada tahap ini, adunan dipukul menggunakan tangan, supaya tidak terlebih adun.
- Dengan menggunakan "icecream scoop", masukkan adunan ke dalam cawan kertas. Sukatannya ialah 3/4 dari cawan kertas.
- Bakar di dalam ketuhar pada suhu 160 darjah selsius selama 20 minit atau sehingga kek masak.
Terima kasih. Wasalam.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan